8 tévhit a mentális egészséggel kapcsolatban

A mentális egészség fogalmát nagyon sok téves elképzelés lengi körül, ami azért veszélyes, mert a pontatlan információk miatt sokan a végletekben gondolnak az idegrendszert érintő problémákról. Így akadnak, akik még mindig egy erős pofonnal szeretnék felébreszteni a depresszióba esett barátjukat, vagy épp a társadalomra veszélyesnek kiáltanak ki idegösszeroppanástól szenvedőket. Mindkét torzítás árt és megbélyegez olyan személyeket, akiket csupán segíteni kellene.

De hogy a fogalom egyértelmű tisztázásával indítsunk, lássuk, miként határozza meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alkotmánya a mentális egészséget. Olyan jóléti állapot, amelyben az egyén realizálja saját képességeit, képes megbirkózni az életben adódó stresszel, eredményesen dolgozik és hozzájárul valamivel a közösségéhez.

Képes megbirkózni az életben adódó stresszel…Ha őszintén belegondolunk, mindannyiunk életében van, vagy eljön az a pillanat, amikor úgy érezzük, hogy ez már sok, elfogyott az erőnk, és már nem tudunk megbirkózni a körülöttünk levő gondokkal. És ilyenkor, attól függően, hogy milyen a genetikánk, a személyiségünk, tűrőképességünk stb., megmutatkozik rajtunk a stressz. A mentális probléma tehát nem konstans idegi gyengeséget jelent, hanem sokszor átmeneti kimerültséget, és érdemes így is tekinteni rá. Ennek ellenére napjainkban is a legkülönfélébb tévhitek keringenek az idegrendszert érintő problémák kapcsán.

Ezekből mutatunk most párat:

1. A mentális problémák rendkívüliek, nem általánosak

Ez a kijelentés már a Covid előtt sem állta meg a helyét, hát még azóta! Már 2001-ben a WHO adatai szerint világszinten minden negyedik ember valamilyen mentális, idegrendszeri problémával küzd életének egy bizonyos szakasza során. A mentális rendellenességek leggyakoribb oka pedig a depresszió, amely 2017-ben csaknem 264 millió embert érintett világszerte. Mint láthatjuk nagyon is általános egészségügyi problémáról van szó.

2. A pánikroham végzetes lehet

Kétségtelen, hogy az erős szívveréssel és az egész testünket eluraló félelemmel társuló pánikroham borzasztó érzés, azonban direkt módon nem halálos. Annyi összefüggés van a kettő között, hogy a pánikrohamot elszenvedő emberek hajlamosabbak a balesetekre.

3. A mentális zavarokkal küzdő ember képtelen dolgozni

Széles körben elterjedt, ám teljességében hamis kijelentés. Való igaz, hogy a mentális probléma mértékétől függően, bizonyos típusú munkákat nem végeznek el ezek a személyek, ám általánosságban beszélve ugyanolyan produktívak lehetnek, mint a mentális problémákkal nem rendelkező társaik.

4. A mentális problémák a gyengeség jelei

Ennek pont az ellenkezője igaz: a mentális egészségi állapot leküzdése óriási erőt igényel.

5. Csak azoknak van szükségük terapeutára, pszichológusra, akiknek nincsenek barátaik

Nem mindenki tud teljességében megnyílni az ismerősök, barátok, családtagok előtt. Vannak, akik a mély dolgok kibeszélésekor inkább egy objektív, titoktartó szakértőhöz fordulnak. Az önmunka a lényeg, nem a választott módszer.

6. A mentális problémák állandóak

Ez sincs így. Van, akinek nagy trauma, vagy egy stresszesebb időszak, egyensúlytalanság váltja ki ezt az állapotot, de elegendő pihenéssel, terápiával és megfelelő kezeléssel egy idő után visszaáll a „normális” élete. Ezt is embere és élethelyezte válogatja.

7. Az evési zavarok csak a nőket érintik

Meglepő adat, hogy az anorexia és a bulimia nervosa összes esetének 10-25%-a, valamint a falászavarok 25%-a a férfiakat érinti.

8. Minden mentális problémával rendelkező ember agresszív

Szerencsére, ahogy a világ egyre inkább tudatában van a mentális egészségi állapotok sokszínűségével, úgy ez a tévhit is lassan kezd eltűnni. Még a legsúlyosabb betegségekben, például a skizofréniában szenvedő személyek is többnyire ártalmatlanok. Még mindig kisebbségben vannak azok az egyes mentális betegségekben szenvedő emberek, akik erőszakossá és kiszámíthatatlanná válhatnak.

Az egyik legfontosabb üzenet talán, hogy időben és megfelelően kezelve a mentális problémával küszködők semmilyen veszélyt nem jelentenek a társadalomra nézve. Sőt, legtöbbször az erőszakos cselekvések elszenvedői, mintsem elkövetői. A másik ugyanennyire lényeges üzenet pedig, hogy ez az állapot napjainkban sokkal általánosabb, mint gondolnánk, és a mi feladatunk az, hogy leküzdjük a fenti mítoszokat és elutasítsunk mindennemű megbélyegző magatartásformát.

Ha te is kimerültnek, kedvetlennek, étvágytalannak és fáradtnak érzed magad, és ez az állapot tartóssá válik, mielőbb kérj segítséget! A pihentető alvás, a problémák kibeszélése, a stresszes munka elhagyása és a traumák feldolgozása mind segíthet abban, hogy ne kerülj bele egy olyan spirálba, amelyből egy idő után egyre nehezebben lehet kiszállni.

Szánj időt a valódi pihenésre és kikapcsolódásra! Táplálkozz egészségesen, sétálj a természetben, légy a számodra igazán fontos emberek társaságában!

Rendeld meg a depresszió, álmatlanság és stressz ellen kifejlesztett Székely Gyógykeserűt és teakeveréket, tapasztald meg a gondosan összeválogatott gyógynövények csodálatos erejét!

Kattints a termékre és rendeld meg online, vagy hívj a 0751 389 842-es telefonszámon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart