5 tévhit a koleszterinszintről

A koleszterinre egy jó ideje mumusként tekintünk, pedig normál mértékek között nélkülözhetetlen a létfolyamatainkhoz, hiszen a sejtmembránok életfontosságú összetevője. A kulcs mindig ennek a normál mértéknek a megtartása, hiszen köztudottan a magas koleszterinszint a kardiovaszkuláris problémák fő okozója.

A gondok akkor kezdődnek, ha a felgyűlt koleszterin más anyagokkal, például zsírral és kalciummal együtt plakkok formájában lerakódik az artériák falára. Ez idővel beszűkíti az ereket, és olyan szövődményekhez vezet, mint a stroke, vagy a szívroham. Mivel egy sokat hangoztatott, egészséget nagyban befolyásoló jelenségről van szó, sajnos sok tévhit lengi körül a koleszterin témakört. Nézzünk meg most ötöt ezek közül!

1. Minden koleszterin rossz.

Ahogy a bevezetőben is említettük, bár a magas koleszterinszint sok betegség kockázati tényezője, de nélküle nem tudnánk életben maradni. A koleszterin szervezetben betöltött funkcióin túl a szállításának módja is befolyásolja, hogy káros vagy sem az egészségünkre. Nézzük csak! A koleszterint a zsírból és fehérjéből álló anyagok, úgynevezett lipoproteinek, szállítják a testben. Ez a szállítás az alábbi két fő módon történik:

  • az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) a koleszterint a májból a sejtekbe szállítja, ahol számos sejtfolyamatban felhasználódik. A köznyelvben az LDL-t nevezzük rossz koleszterinnek, mivel a véráramban lévő magas LDL-koleszterinszint növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • a nagy sűrűségű lipoproteint (HDL) azért nevezzük jó koleszterinnek is, mivel ez szállítja vissza a koleszterint a májba, amely eltávolítja a szervezetből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri kockázatot.

2. Normál testsúlyom van, tehát nem lehet magas koleszterinszintem.

Egy újabb tévhit. A koleszterin egyensúlyunk az elfogyasztott táplálék mennyiségének és minőségének függvénye, ugyanakkor a genetikán is múlik. Utóbbi eredményeként vannak olyan személyek, akik szervezete egész egyszerűen nem tudja hatékonyan feldolgozni a koleszterint. Tehát, még ha normál súllyal is rendelkezel, a koleszterinszinted még lehet a normál paraméterektől eltérő. További koleszterinszintet befolyásoló tényezők: a bevitt táplálék, hogy fizikailag aktívak, vagy passzívak vagyunk-e, hogy dohányzunk-e, és hogy mennyi alkoholt fogyasztunk, de a pajzsmirigyműködésünk, az alvási szokásaink, illetve bizonyos gyógyszerek is hatnak koleszterinszintünkre.

3. Tüneteim is lennének, ha magas lenne a koleszterinszintem.

Ez is egy mítosz. A legtöbb esetben a magas koleszterinszint eleinte semmilyen tünetet nem okoz. Ezért is javasolt az időközönkénti vérvétel a koleszterinszint megállapítására. Az egyedüli tünetek a késői tünetek, amikor már annyira felgyűlt a plakk a szervezetünkben, hogy a szív és az erek károsodását és elzáródását eredményezi. Ez gyakran mellkasi fájdalomban, szívrohamban, vagy hirtelen halálban nyilvánul meg.

4. Ha sok zsírt eszek, magas koleszterinszintem lesz.

Az elfogyasztott zsír nem egyenesen arányos a koleszterinszinttel. Ha például cukrot, szénhidrátot fogyasztunk, az ugyanúgy eredményezhet magas koleszterinszintet még akkor is, ha az illető nem eszik sok zsiradékot. Az aktív életmód azonban itt is kulcsszerepet játszik. Azoknál, akik rendszeresen mozognak, még ha több zsírt is fogyasztanak, nem látszik meg annyira a koleszterinszint emelkedése, mint az ülő életmódot folytatóknál.

5. Mindenkinek ugyanazokra a koleszterinszint-értékekre kell törekednie.

Az Amerikai Szív Egyesület (American Heart Association – AHA) koleszterinszintre vonatkozó iránymutatásában olvasható az alábbi javaslat:

Azok számára, akiknek nincsenek szív- és érrendszeri problémáik, az LDL-koleszterinnek kevesebbnek kell lennie, mint 100 milligramm/deciliter (mg/dl). Ha azonban szív- vagy érrendszeri betegségben szenved valaki (szívinfarktus, stroke vagy más artériás érbetegség), és különösen, ha cukorbeteg, az LDL-koleszterin célértékének mindenképp 70 mg/dl-nél kevesebbnek kell lennie.

Ezt a javaslatot figyelembe véve elérhető, hogy akár egészségesek vagyunk, akár ha már valamely fenti betegség kialakult nálunk, koleszterinszintünkkel együtt a kórállapotunkat is kordában tartsuk.

Figyeljünk hát oda koleszterinszintünkre, és vigyázzunk szívünk egészségére!

Egészséges Szív Székely Gyógykeserűnk 30 gyógynövény erejét egybegyúrva fenntartja az egészséges szív és érrendszeri működéseket. Stabilizálja a vérnyomást és hozzájárul a természetes szív tónusosságához.

Kattints a termékre és rendeld meg online, vagy hívj a 0751 389 842-es telefonszámon.

Havi csomagunkban pedig 1 darab Egészséges Szív Székely Gyógykeserűt és 2 darab Egészséges Szív teakeveréket is kínálunk számodra.

Kattints a termékre és rendeld meg online, vagy hívj a 0751 389 842-es telefonszámon.

Válaszd az egészséget, válaszd a Mesterbalzsam 100%-ban gyógynövény alapú termékeit!​

1 thought on “5 tévhit a koleszterinszintről”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart